Szeregi zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kapitak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 9 sie 2014, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 2 razy

Szeregi zmiennych losowych

Post autor: kapitak »

Witam. Mam pewien problem - kompletnie nie rozumiem w jaki sposób wyliczyć rozkład sumy zmiennych losowych \(\displaystyle{ P( X_{n} = 1/ 2^{n} ) = P( X_{n} = 0) =1/2}\)
Szukałem tu i tam lecz na nic nie trafiłem, z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Szeregi zmiennych losowych

Post autor: Zordon »

Jeśli te zmienne są niezależne, to rozkład ich sumy \(\displaystyle{ X}\) jest jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\). Można to udowodnić, pokazując \(\displaystyle{ P(Xin [frac{i}{2^n},frac{i+1}{2^n}))=frac{1}{2^n}}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ i=0,1,...,2^n-1}\).
Przykładowo \(\displaystyle{ P(X<1/2)=P(X_1=0)-P(X_1=0 \wedge X_2=X_3=X_4=...=1)=1/2-0=1/2}\).
kapitak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 9 sie 2014, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 2 razy

Szeregi zmiennych losowych

Post autor: kapitak »

Czy istnieje jakas ogolna metoda gdybym dostal inny przyklad?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Szeregi zmiennych losowych

Post autor: Zordon »

Nie ma ogólnej metody rozwiązywania zadań.
W takich zadaniach czasem da się z powodzeniem stosować funkcje tworzące (transformata Fouriera).
ODPOWIEDZ