jak zrobic tabelke do dystrybuanty?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Quake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2005, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

jak zrobic tabelke do dystrybuanty?

Post autor: Quake »

Moj prolem sprowadz sie do tego ze mam dystrybuante jak ponizej i mam wyznaczyc odchylenie standardowe spoko wiem jak liczy sie odchylenie ale nie mam pojecia jak wypelnic tabelke
\(\displaystyle{ \large F(x)=\left{ \begin{array}0 \text{ dla } x \leq -2 \\ \frac{1}{15} \text{ dla } x \in (-2;-1> \\ \frac{4}{15} \text{ dla } x \in (-1;0> \\ \frac{7}{15} \text{ dla } x \in (0;2> \\ 1 \text{ dla } x > 2 \end{array}\right.}\)

to ta dystrybuanta mam nadzieje ze wszystko jest jasne a tak wyglada tabelka tylko jak ja wypelnic? bo nie mam zielonego pojecia jak to sie robi. jakby ktos byl laskaw wyjasnic

xi l-2l-1l0l2l
pi l _l _l_l_ l oto tabelka tylko cos jej brakuje:) Prosze o pomoc!
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

jak zrobic tabelke do dystrybuanty?

Post autor: chlip »

Quake pisze:Moj prolem sprowadz sie do tego ze mam dystrybuante jak ponizej i mam wyznaczyc odchylenie standardowe spoko wiem jak liczy sie odchylenie ale nie mam pojecia jak wypelnic tabelke

........l0 dla x
F(x)=l4/15dla xE (-1;0>
........l7/15dla xE (0;2)
........l 1 wpp to ta dystrybuanta mam nadzieje ze wszystko jest jasne a tak wyglada tabelka tylko jak ja wypelnic? bo nie mam zielonego pojecia jak to sie robi. jakby ktos byl laskaw wyjasnic

xi l-2l-1l0l2l
pi l _l _l_l_ l oto tabelka tylko cos jej brakuje:) Prosze o pomoc![/b]
xi l...-2..l...-1...l....0...l...2...l
pi l 1/15 l 3/15 l 3/15 l 8/15 l

hmm..jakby to wyjaśnic
pomocną będzie def. dystrybuanty( odsyłam do jakiejś książki, ewentualnie google)
z określenia dystrybuanty wiemy,że:
- dla xE(-2;-1> prawdopodobieństwo jest równe 1/15, więc w tabelce pod -2 wpisuję 1/15
- dla xE(-1;0> prawdopodobieństwo jest równe 4/15, , więc pod -1 wpisuję 4/15 - 1/15 = 3/15
itd.
poza tym suma prawdopodobieństw w tabelce powinna dawać 1.

być może moje wyjaśnienia nie są do końca jesne i precyzyjne ale w tej chwili nie wiem jak to dobrze uzasadnić
ODPOWIEDZ