schemat Bernoulliego, ta sama liczba orłów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

schemat Bernoulliego, ta sama liczba orłów

Post autor: gienia »

Dwie osoby rzucają po n razy symetryczną monetą. Jakie jest pstwo, że każda z nich otrzyma tę samą liczbę orłów?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

schemat Bernoulliego, ta sama liczba orłów

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P(A)=\left[ {n \choose 0} (\frac{1}{2})^{0}( \frac{1}{2} )^{n} \right]^2+ \left[ {n \choose 1} (\frac{1}{2})^{1}( \frac{1}{2} )^{n-} \right]^2+ .....+\left[ {n \choose 0} (\frac{1}{2})^{n}( \frac{1}{2} )^{0} \right]^2=\\= \frac{1}{2 ^{2n} } \sum_{i=0}^{n} {n \choose i} ^2}\)
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

schemat Bernoulliego, ta sama liczba orłów

Post autor: gienia »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ