Przeprowadzenie sondażu w firmach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: darek88 »

Przeprowadzono sondaż w 1200 firmach. Okazało się, że 49% firm przeprowadza analizę skuteczności reklamy, 61% firm dokonuje krótkookresowych prognoz sprzedaży, a 38% firm prowadzi oba rodzaje analiz. Określmy zdarzenia losowe następująco:
Zdarzenie A: firma analizuje skuteczność reklamy.
Zdarzenie B: firma dokonuje krótkookresowych prognoz sprzedaży.

Znaleźć następujące prawdopodobieństwa: \(\displaystyle{ P(A), P(B), P(A \cap B), P(A \cup B)}\) oraz \(\displaystyle{ P(A\B)}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{49}{100}, \frac{61}{100}, \frac{38}{100}, \frac{72}{100}, \frac{51}{100}}\)
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: darek88 »

Ja otrzymałem wartość \(\displaystyle{ P(A\B) = \frac{0,38}{0,61}= 62,295%}\). Dlaczego moja wartość nie jest poprawna?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: Kartezjusz »

To źle przepisałeś. Powinno być \(\displaystyle{ P(A|B)}\)
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: darek88 »

Treść kodu jest napisała poprawnie, a jedynie wyłącznie nieprawidłowo się wyświetla.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: Kaf »

Nie jest prawidło napisana: Zamiast P(AB) powinieneś napisać P(A|B).
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: darek88 »

Przepraszam za błąd. Jaka jest poprawna wartość tej wielkości?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Przeprowadzenie sondażu w firmach

Post autor: Kaf »

Oczywiście \(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A \cap B)}{P(B)}=\frac{38}{61}}\)


Prócz, że tutaj nie chodzi o prawdopodobieństwo warunkowe, tylko prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A \setminus B}\). Wtedy \(\displaystyle{ P(A\setminus B)=P(A) - P(A \cap B)= \frac{11}{100}}\)
ODPOWIEDZ