Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie, że suma wyrzuconych oczek jest liczbą parzystą, \(\displaystyle{ B}\) zdarzenie, że jedynka wypadnie na co najmniej jednej kostce. Obliczyć \(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right), P\left( A \cap B\right)}\)
Obliczyłam \(\displaystyle{ P\left( B\right)= \frac{9}{36}}\) ze zdarzenia przeciwnego, natomiast nie wiem, jak obliczyć \(\displaystyle{ P\left( A\right)}\).
Proszę o pomoc
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami
-
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami
No więc na 1 i 2 kostce musimy mieć nieparzystą+nieparzystą, lub parzystą i parzystą żeby otrzymać parzystą sumę oczek, wychodzi, że 18?
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami
Jest to elementarne liczenie więc nawet nie powinnaś pytać czy to jest dobrze czy nie
-
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami
Tylko, że w odpowiedziach jest że \(\displaystyle{ P\left( A \cup B\right) = \frac{2}{3} , P\left( A \cap B\right)= \frac{5}{36}}\), więc z tego wychodziłoby, że \(\displaystyle{ P\left( A\right)= \frac{20}{36}}\) a nie \(\displaystyle{ 18}\). Stąd moje wątpliwości.