Uproszczenie wyrażeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: darek88 »

Uprościć wyrażenia:
a) \(\displaystyle{ (A \cup B) \cap (B \cup C)}\),
b) \(\displaystyle{ (A \cup B) \cap (A \cup B^{c})}\),
c) \(\displaystyle{ (A \cup B) \cap (A \cup B^{c}) \cap (A^{c})}\).
Ostatnio zmieniony 3 sie 2014, o 11:14 przez darek88, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: a4karo »

No to upraszczaj. Pokaż co robisz, a w razie pomyłki pomożemy Ci znaleźć błąd.
Nie czekaj na gotową odpowiedź
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: Kaf »

Zastosuj prawo rozdzielności sumy względem iloczynu.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: darek88 »

Czy mogę napisać tylko odpowiedź? Pisanie na smartfonie całego kodu nie jest zbyt wygodne.
a)\(\displaystyle{ B}\),
b)\(\displaystyle{ A}\),
c)\(\displaystyle{ "zdarzenie niemożliwe"}\).-- 3 sierpnia 2014, 10:43 --Czy mogę napisać tylko odpowiedź? Pisanie na smartfonie całego kodu nie jest zbyt wygodne.
a)\(\displaystyle{ B}\),
b)\(\displaystyle{ A}\),
c)\(\displaystyle{ "zdarzenie niemożliwe"}\).
Jeśli moje odpowiedzi są niepoprawne, dokonam rozpisania całych wyrażeń.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: a4karo »

a) nie
b) tak
c) raczej zbiór pusty
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: darek88 »

Dlaczego odpowiedź do produktu \(\displaystyle{ a}\) jest niepoprawna? Nawet nie wiem, jak rozpisać rozwiązanie, bo wynika ono z podstawowych założeń i chyba jest bezpośrednie tak, jak przedstawiono.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: a4karo »

weź \(\displaystyle{ C=A}\)
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: darek88 »

Skąd wiadomo, iż C = A?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: Kaf »

a4karo miał na myśli, że do tej zależności masz podstawić \(\displaystyle{ C=A}\) aby przekonać się, że Twój wynik jest niepoprawny. Zastosuj prawo rozdzielności sumy względem iloczynu, aby uzyskać wynik poprawny.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: darek88 »

Czy \(\displaystyle{ (A \cup B) \cap (B \cup C) = A \cap (B \cup C) \cup (B \cap (B \cup C)) = ((A \cap (B \cup C)) \cup B)}\)?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: Kaf »

Nie, należy to uprościć. \(\displaystyle{ (X \cup Y) \cap (X \cup Z) = X \cap (Y \cup Z)}\), zatem...
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: darek88 »

Czy zatem \(\displaystyle{ B \cap (A \cup C)}\)?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: Kaf »

Wybacz, zrobiłem mały błąd w powyższym zapisie. Powinno być \(\displaystyle{ X \cup (Y \cap Z)}\), więc ostatecznie \(\displaystyle{ B \cup (A \cap C)}\). Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
darek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 897
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: darek88 »

Czy jest to ostateczna i prawidłowa forma uproszczenia tego wyrażeni?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Uproszczenie wyrażeń

Post autor: Kaf »

Tak.
ODPOWIEDZ