czy mógłby mi ktoś podać poprawne formy nierówności Bernsteina. W książkach Wstep do rach.prawd. oraz Rachunek prawd dla prawie każdego, takie oto znalazłam
\(\displaystyle{ P \left( \left| \frac{S_n}{n} -p \right|> \alpha \right) \le 2e^{- \frac{n \alpha ^2}{4} }}\)
\(\displaystyle{ P \left( \frac{S_n}{n} -p \ge \alpha \right) \le e^{- 2n \alpha ^2 }}\)
\(\displaystyle{ P \left( \frac{S_n}{n} -p \le -\alpha \right) \le e^{- 2n \alpha ^2 }}\)
\(\displaystyle{ P \left( \left| \frac{S_n}{n} -p \right| \ge \alpha \right) \le 2e^{-2 n \alpha ^2 }}\)
nierownosci Bermsteina
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 1 wrz 2013, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
nierownosci Bermsteina
Ostatnio zmieniony 1 sie 2014, o 21:41 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
nierownosci Bermsteina
Jeśli \(\displaystyle{ S_{n}}\) jest zmienną losową o rozkładzie \(\displaystyle{ B(n,p)}\), to
\(\displaystyle{ Pr\left( \left| \frac{S_{n}}{n}-p\right|\geq \alpha \right) \leq 2e^{-2n\alpha^{2}}.}\)
\(\displaystyle{ Pr\left( \left| \frac{S_{n}}{n}-p\right|\geq \alpha \right) \leq 2e^{-2n\alpha^{2}}.}\)