Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Duża grupa studentów wybrała się na wędrówkę po nieznanej partii gór. W pewnym miejscu szlak się rozwidlał, otwierając możliwość dotarcia do celu przez przełęcz Dwojaką lub przełęcz Mylną. Zresztą wybór którejkolwiek z dwóch tras nie gwarantował jeszcze dotarcia do celu, z uwagi na bardzo złe oznakowania. Prawdopodobieństwo dotarcia do celu przez przełęcz Mylną wynosiło 0,60, a przez przełęcz Dwojaką 0,80. Grupa studencka rozdzieliła się. Na końcu wędrówki okazało się, iż do celu doszło tylko 75% studentów. Jaki procent studentów poszedł przez przełęcz Mylną, a jaki przez przełęcz Dwojaką?
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Oznacz przez \(\displaystyle{ m}\) odsetek studentów wybierających przełęcz Mylną. Odsetek idących przez Dwojaką to \(\displaystyle{ 1-m.}\) Policz prawdopodobieństwo dotarcia do celu, a wiesz, że ono wynosi \(\displaystyle{ 0.75}\). Zadanie jest więc na prawdopodobieństwo całkowite.
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Czy \(\displaystyle{ P(m) = 0,25}\) oraz \(\displaystyle{ P(1 - m) = 0,75}\)?
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Ten zapis jest zupełnie bez sensu...darek88 pisze:Czy \(\displaystyle{ P(m) = 0,25}\) oraz \(\displaystyle{ P(1 - m) = 0,75}\)?
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Czy \(\displaystyle{ P(m) = 0,25}\) oraz \(\displaystyle{ 1 - P(m) = 0,75}\)? Dlaczego ten zapis jest zupełnie bez sensu?
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
bo \(\displaystyle{ m}\) jest liczbą z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\) według oznaczeń szw1710,
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
O tym właśnie myślałem. Użyłem słowa odsetek, ale właściwsze byłoby prawdopodobieństwo.
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Czy zapis \(\displaystyle{ m = 0,25}\) oraz \(\displaystyle{ 1 - m = 0,75}\) jest poprawny?
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Liczbę \(\displaystyle{ m}\) masz wyznaczyć wiedząc, że do celu dotarło \(\displaystyle{ \color{red}75\%}\) studentów.
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Czy mógłbyś napisać zależność, na podstawie której należy to obliczyć?
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Pisałem już - należy zastosować wzór na prawdopodobieństwo całkowite. Czyli drzewko. Gdzie zaznaczysz \(\displaystyle{ m}\)?
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Jako \(\displaystyle{ m}\) zostanie oznaczony najwyższy poziom drzewka.
-- 31 lipca 2014, 07:46 --
Jako \(\displaystyle{ m}\) zostanie oznaczony najwyższy poziom drzewka.
\(\displaystyle{ m = 0,25}\) oraz \(\displaystyle{ 1 - m = 0,75}\).
-- 31 lipca 2014, 08:00 --
Dlaczego moje rozwiązanie nie jest prawidłowe?
-- 31 lipca 2014, 08:00 --
Dlaczego moje rozwiązanie nie jest prawidłowe?-- 31 lipca 2014, 08:01 --Jako \(\displaystyle{ m}\) zostanie oznaczony najwyższy poziom drzewka.
-- 31 lipca 2014, 07:46 --
Jako \(\displaystyle{ m}\) zostanie oznaczony najwyższy poziom drzewka.
\(\displaystyle{ m = 0,25}\) oraz \(\displaystyle{ 1 - m = 0,75}\).
-- 31 lipca 2014, 08:00 --
Dlaczego moje rozwiązanie nie jest prawidłowe?
-- 31 lipca 2014, 08:00 --
Dlaczego moje rozwiązanie nie jest prawidłowe?-- 31 lipca 2014, 08:01 --Jako \(\displaystyle{ m}\) zostanie oznaczony najwyższy poziom drzewka.
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
Bo nie myślisz w ogóle.
Z tych danych w ogóle skorzystałeś?Prawdopodobieństwo dotarcia do celu przez przełęcz Mylną wynosiło 0,60, a przez przełęcz Dwojaką 0,80
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
To jest łatwe - tylko bardzo pogmatwane - zresztą tak, jak cała matematyka. Skorzystałem.
\(\displaystyle{ P(A) = P(A\ E_1) \cdot P(E_1) + P(A\ E_2) \cdot P(E_2) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot P(E_2) = 0,75 \\
P(E_2) = 1 - P(E_1) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot (1 - P(E_1) = 0,75 \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 - 0,8 P(E_1) = 0,75 \\
-0,2P(E_1) = -0,05 \\
P(E_1) = 0,25 \\
P(E_2) = 0,75}\)
-- 31 lipca 2014, 13:20 --
To jest łatwe - tylko bardzo pogmatwane - zresztą tak, jak cała matematyka. Skorzystałem.
\(\displaystyle{ P(A) = P(A\E_1) \cdot P(E_1) + P(A\E_2) \cdot P(E_2) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot P(E_2) = 0,75 \\
P(E_2) = 1 - P(E_1) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot (1 - P(E_1) = 0,75 \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 - 0,8 P(E_1) = 0,75 \\
-0,2P(E_1) = -0,05 \\
P(E_1) = 0,25 \\
P(E_2) = 0,75}\)
\(\displaystyle{ P(A) = P(A\ E_1) \cdot P(E_1) + P(A\ E_2) \cdot P(E_2) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot P(E_2) = 0,75 \\
P(E_2) = 1 - P(E_1) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot (1 - P(E_1) = 0,75 \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 - 0,8 P(E_1) = 0,75 \\
-0,2P(E_1) = -0,05 \\
P(E_1) = 0,25 \\
P(E_2) = 0,75}\)
-- 31 lipca 2014, 13:20 --
To jest łatwe - tylko bardzo pogmatwane - zresztą tak, jak cała matematyka. Skorzystałem.
\(\displaystyle{ P(A) = P(A\E_1) \cdot P(E_1) + P(A\E_2) \cdot P(E_2) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot P(E_2) = 0,75 \\
P(E_2) = 1 - P(E_1) \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 \cdot (1 - P(E_1) = 0,75 \\
0,6 \cdot P(E_1) + 0,8 - 0,8 P(E_1) = 0,75 \\
-0,2P(E_1) = -0,05 \\
P(E_1) = 0,25 \\
P(E_2) = 0,75}\)
Ostatnio zmieniony 31 lip 2014, o 18:28 przez darek88, łącznie zmieniany 1 raz.
Frakcje wyboru sposobu dotarcia do celu
No i już pierwsza równość nie jest prawdziwa
SPoko, nie chce Ci się porządnie tego zapisać nam się nie będzie chciało Tobie pomagać
SPoko, nie chce Ci się porządnie tego zapisać nam się nie będzie chciało Tobie pomagać