lemat borela-cantelliego
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 1 wrz 2013, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
lemat borela-cantelliego
Niech A_n będą zdarzeniami niezależnymi,\(\displaystyle{ P(A_n)=p_n \in (0,1)}\) .Wykaż, że zachodzi co najmniej jedno ze zdarzeń. \(\displaystyle{ A_n}\) wtedy i tylko wtedy, gdy z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1}\) zachodzi nieskończenie wiele zdarzeń \(\displaystyle{ A_n}\)
Mam problem z implikacją \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)
Mam problem z implikacją \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
lemat borela-cantelliego
Z założenia niezależności zdarzeń \(\displaystyle{ A_{n}}\) wynika, że zdarzenia \(\displaystyle{ A'_{n}}\) są niezależne i
\(\displaystyle{ Pr\left( \Omega \setminus \bigcup_{k=n}^{\infty}A_{k} \right)= Pr\left( \bigcap_{k=n}^{\infty}(\Omega \setminus A_{k} )\right)= \prod_{k=n}^{\infty}\left( 1- P(A_{k} )\right) \leq \prod_{k=n}^{\infty}e^{-P(A_{k})}= exp\left\{ - \sum_{k=n}^{\infty} P(A_{k})\right\}= 0.}\)
Skorzystaliśmy z nierówności \(\displaystyle{ 1+x \leq e^{x}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \sum_{k=n}^{\infty}P(A_{k})=\infty}\) więc \(\displaystyle{ Pr\left(\bigcup_{k=n}^{\infty} P(A_{k})\right) = 1}\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in N.}\)
c.b.d.o.
\(\displaystyle{ Pr\left( \Omega \setminus \bigcup_{k=n}^{\infty}A_{k} \right)= Pr\left( \bigcap_{k=n}^{\infty}(\Omega \setminus A_{k} )\right)= \prod_{k=n}^{\infty}\left( 1- P(A_{k} )\right) \leq \prod_{k=n}^{\infty}e^{-P(A_{k})}= exp\left\{ - \sum_{k=n}^{\infty} P(A_{k})\right\}= 0.}\)
Skorzystaliśmy z nierówności \(\displaystyle{ 1+x \leq e^{x}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \sum_{k=n}^{\infty}P(A_{k})=\infty}\) więc \(\displaystyle{ Pr\left(\bigcup_{k=n}^{\infty} P(A_{k})\right) = 1}\) dla każdego \(\displaystyle{ n\in N.}\)
c.b.d.o.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
lemat borela-cantelliego
W drugim lemacie Borela- Cantelliego zakłada się, że zdarzenia \(\displaystyle{ A_{n}}\) są niezależne i takie, że \(\displaystyle{ Pr\left(\sum_{n=k}^{\infty}A_{n}\right)=\infty.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
lemat borela-cantelliego
Nie możesz tego zakładać. W tej sytuacji lepiej poszukać kontrprzykładu. Nawiasem mówiąc, nie uważasz, że milczenie autorki posta jest dość znamienne? Może nie zależy jej na rozwiązaniu problemu?