Prawdopodobieństwo.sumy oczek na trzech kostkach
Prawdopodobieństwo.sumy oczek na trzech kostkach
Obliczyć prawdopodobieństwo, że suma oczek na trzech kostkach będzie równa: a) 11, b) 12 (paradoks kawalera de Mere).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobieństwo.sumy oczek na trzech kostkach
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| =6 ^{3}}\)
A={ (6,4,1) - 6 permutacji, (6,3,2) - 6 permutacji, (5,5,1) - 3 permutacje, (5,4,2) - 6 permutacji, (5,3,3) - 3 permutacje, (4,4,3) - 3 permutacje}
\(\displaystyle{ \left| A\right| =27}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{8}}\)
Może sam spróbujesz B ?
A={ (6,4,1) - 6 permutacji, (6,3,2) - 6 permutacji, (5,5,1) - 3 permutacje, (5,4,2) - 6 permutacji, (5,3,3) - 3 permutacje, (4,4,3) - 3 permutacje}
\(\displaystyle{ \left| A\right| =27}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{8}}\)
Może sam spróbujesz B ?