Jakie są szanse, że co najmniej raz wypadnie jedynka...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
chlopina

Jakie są szanse, że co najmniej raz wypadnie jedynka...

Post autor: chlopina »

Postanowiłem się sam uczyć prawdopodobieństwa, żeby mieć potem łatwiej. Z dwoma przykładami mam problem, niby łatwe ale nie mogę zrobić. Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.

Rzucamy trzy razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) co najmniej raz wypadnie jedynka
b) co najwyżej dwa razy wypadnie szóstka
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Jakie są szanse, że co najmniej raz wypadnie jedynka...

Post autor: AloneAngel »

a) Łatwiej tutaj policzyć zdarzenie przeciwne - nie wypadnie jedynka w ogóle. Wówczas za pierwszym razem mamy 5 możliwości, za drugim też i za trzecim.

b) Tutaj również łatwiej policzyć zdarzenie przeciwne - wypadły 3 szóstki.

Potem te wyniki odejmij od jedynki i otrzymasz szukane prawdopodobieństwa .
chlopina

Jakie są szanse, że co najmniej raz wypadnie jedynka...

Post autor: chlopina »

Mógłbyś to zrobić, rozumiem, że chcesz mi doradzić, żebym sam popróbował, ale patrząc na rozwiązanie byłoby mi łatwiej to zrozumieć.
Ostatnio zmieniony 7 lip 2014, o 21:09 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: To była jedyna odpowiedź, więc nie ma sensu jej cytować.
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Jakie są szanse, że co najmniej raz wypadnie jedynka...

Post autor: AloneAngel »

No to patrz:

Za każdym razem jak rzucasz kostką masz 6 możliwych wyników. W podpunkcie a) liczymy te wyniki w których nie wypadnie jedynka. Czyli za pierwszym razem mamy 5 możliwości (od dwa do sześć), za drugim też 5 i za trzecim również. Z kolei wszystkimi takimi zdarzeniami jest po prostu rzut trzema kostkami, czyli mamy za pierwszym razem 6 wyników, za drugim też i za trzecim również. A więc prawdopodobieństwo tego, że nie będzie w naszym rzucie ani jednej jedynki wynosi \(\displaystyle{ \frac{5\cdot5\cdot5}{6\cdot6\cdot6}}\). Ale nas interesuje to, że będzie minimum jedna jedynka - czyli zdarzenie przeciwne. Wobec tego jego prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ 1 - \frac{5\cdot5\cdot5}{6\cdot6\cdot6}}\) Rozumiesz? Spróbuj drugie podobnie.-- 7 lip 2014, o 20:03 --Żeby to jakoś formalniej zapisać:

\(\displaystyle{ A -}\) wyrzut conajmniej raz jednego oczka na kostce.
\(\displaystyle{ A' -}\) (zdarzenie przeciwne) wyrzut w którym nie wypada jedno oczko na kostce.

Łatwiej jest policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do A. Zgodnie z tym co napisałem u góry otrzymujemy \(\displaystyle{ P(A') = \frac{125}{216}}\)

Ale nas pytają o prawdopodobieństwo zdarzenia A, wiec korzystamy z tego, że \(\displaystyle{ P(A) = 1-P(A')}\)

Czyli \(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{125}{216} = \frac{91}{216}}\)

Drugie dokładnie w ten sam sposób. Jakbyś miał problemy - pisz!
ODPOWIEDZ