Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma gęstość daną wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} 0,5 \ \text{dla} \ -3 \le x \le -2 \\ x \ \text{dla} \ 0 \le x \le 1 \\ 0 \ \text{dla} \ \text{pozostałych} \end{cases}}\)
Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{1}, \ X_{2} \ldots}\) są niezależne i każda z nich ma rozkład jak \(\displaystyle{ X}\). Obliczyć prawdopodobieństwo że średnia arytmetyczna pierwszych \(\displaystyle{ 371}\) zmiennych losowych tego ciągu odchyli się od swojej wartości oczekiwanej o nie więcej niż \(\displaystyle{ \frac{1}{12}}\).
Czy może ktoś podpowiedzieć jak to ugryźć albo gdzie znajdę materiały o tym jak to ugryźć?
Zmienna losowa ciągła
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 09:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Zmienna losowa ciągła
Ostatnio zmieniony 2 lip 2014, o 23:25 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.