Czy zachodzi słabo prawo wielkich liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

Czy zachodzi słabo prawo wielkich liczb

Post autor: nnnmmm »

Niech \(\displaystyle{ X_{k}}\) bęzie ciagiem niezależnych zmiennych losowych o rodkładzie


\(\displaystyle{ P(X_{k}}=k=P(X_{k}=-k)= \frac{1}{2k^2}}\) oraz \(\displaystyle{ P(X_{k}=0)=1- \frac{1}{k^2}}\)

Rozwiązanie

\(\displaystyle{ EX_{k}=0}\)

\(\displaystyle{ D^2X_{k}=\frac{1}{4}}\)

\(\displaystyle{ EX^2_{k}= 0}\)

\(\displaystyle{ D^2X_{k}}\) jest ograniczone dlatego zachodzi słabo prawo wielkich liczb Czebyszewa. Dobrze?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2014, o 21:43 przez nnnmmm, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Czy zachodzi słabo prawo wielkich liczb

Post autor: robertm19 »

Coś masz nie tak z wariancją.
Tu masz warunek
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

Czy zachodzi słabo prawo wielkich liczb

Post autor: nnnmmm »

Poprawiłam

\(\displaystyle{ D^2X_{k}=\frac{1}{4}}\), a teraz ?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Czy zachodzi słabo prawo wielkich liczb

Post autor: robertm19 »

żle, wariancja równa 1.
ODPOWIEDZ