Zadanie:
70% Polaków jest ciemnowłosych, 30% to blondyni. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 1700 losowo wybranych studentów jest mniej niż 28% blondynów?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
prawdopodobienstwo - rozklad bernouliego
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
prawdopodobienstwo - rozklad bernouliego
Integralnego twierdzenia de Moivre - Laplace'a:
\(\displaystyle{ Pr( X< 0.28\cdot 1700)=Pr(X< 476)\approx \phi\left( \frac{476-1700\cdot0,3}{\sqrt{1700\cdot 0,3\cdot 0,7}}\right) = 0,04.}\)
Program R
> p=pnorm((476-510)/sqrt(1700*0.3*0.7))
> p
[1] 0.03597212
\(\displaystyle{ Pr( X< 0.28\cdot 1700)=Pr(X< 476)\approx \phi\left( \frac{476-1700\cdot0,3}{\sqrt{1700\cdot 0,3\cdot 0,7}}\right) = 0,04.}\)
Program R
> p=pnorm((476-510)/sqrt(1700*0.3*0.7))
> p
[1] 0.03597212