Aparatura zawiera 5 jednakowo niezawodnych elementów.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mateuszcsss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 maja 2014, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Aparatura zawiera 5 jednakowo niezawodnych elementów.

Post autor: mateuszcsss »

Aparatura zawiera 5 jednakowo niezawodnych elementów. Prawdopodobieństwo zepsucia się każdego z nich wynosi 10%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że aparatura przestanie działać, jeśli awaria następuje przy uszkodzeniu co najmniej dwóch elementów.

Czy to zadanie można rozwiązać w ten sposób:

\(\displaystyle{ X\sim B(5,0.9)}\)
\(\displaystyle{ P(X=5)={5\choose 5}\cdot 0.9^{5}\cdot 0.1^{0}=0.59049}\)
\(\displaystyle{ P(X=4)={5\choose 4}\cdot 0.9^{4}\cdot 0.1^{1}=5\cdot 0.651\cdot 0.1=0.32805}\)
\(\displaystyle{ 1-P(X=5)-P(X=4)=1-0.59049-0.32805=0.08146}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Aparatura zawiera 5 jednakowo niezawodnych elementów.

Post autor: kerajs »

Tak
ODPOWIEDZ