Witam. Mam takie zadanie do rozwiązania i nie wiem jak sobie z nim poradzić :/
Treść : Zdarzenie zależne, nierozłączne \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) mają następujące prawdopodobieństwa zajścia \(\displaystyle{ P(A')=\frac{1}{3}}\), \(\displaystyle{ P(B')= \frac{1}{5}}\), oraz prawdopodobieństwo warunkowe \(\displaystyle{ P(A/B)=\frac{1}{4}}\). Oblicz prawdopodobieństwa : \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\), \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) oraz \(\displaystyle{ P(B/A)}\).
Nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\), resztę podał mi użytkownik ,,mostostalek".
Z góry dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam.
PS. Dziękuję za odpowiedź i pomoc użytkownikowi ,,mostostalek" w moim poprzednim wątku.
Prawdopodobieństwo zależne, nierozłączne.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 cze 2014, o 02:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czersk
Prawdopodobieństwo zależne, nierozłączne.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, o 18:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (ułamki). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (ułamki). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Prawdopodobieństwo zależne, nierozłączne.
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe (dane jest \(\displaystyle{ P(A/B), P(B)=1-P(B')}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 cze 2014, o 02:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czersk
Prawdopodobieństwo zależne, nierozłączne.
Czyli muszę skorzystać z tego wzoru?:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{|A \cap B|}{|\Omega|}}\) ?
Tylko właśnie nie wiem co to jest to \(\displaystyle{ |\Omega|}\) tzn. wiem ale nie wiem ile wynosi u mnie w zadaniu :/
Czy mogę to wyznaczyć za pomocą tego wzoru ?:
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\) ?
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{|A \cap B|}{|\Omega|}}\) ?
Tylko właśnie nie wiem co to jest to \(\displaystyle{ |\Omega|}\) tzn. wiem ale nie wiem ile wynosi u mnie w zadaniu :/
Czy mogę to wyznaczyć za pomocą tego wzoru ?:
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, o 20:11 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 cze 2014, o 02:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czersk
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy