Odchylenie standardowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Odchylenie standardowe

Post autor: Kuset »

Mógłby mi ktoś to sprawdzić?

Wyznaczyć odchylenie standardowe o zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\), gdy \(\displaystyle{ X}\) \(\displaystyle{ \in N(-1, \sigma)}\) i \(\displaystyle{ P(X \le 2) = 0.8}\)

Wyszło mi, że \(\displaystyle{ \sigma = 0.28}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2014, o 14:21 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: http://www.matematyka.pl/latex.htm#2_10
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Odchylenie standardowe

Post autor: pyzol »

No raczej nie. Pokaż jak znalazłeś tą wartość.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Odchylenie standardowe

Post autor: Kuset »

Żeby znaleźć \(\displaystyle{ \partial}\) trzeba zastosować standaryzację. Zatem:

\(\displaystyle{ P \left( \frac{x+1}{ \sigma} \le \frac{2+1}{ \sigma } \right) = 0,8}\)
\(\displaystyle{ P \left( \frac{x+1}{ \sigma } \le \frac{3}{ \sigma } \right) = 0.8}\)
\(\displaystyle{ \Phi \left( \frac{3}{ \sigma} \right) = 0.8}\)
\(\displaystyle{ x = 0.84}\) - odczytane z tablic
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \sigma} = 0.84}\)
\(\displaystyle{ \sigma = 0,28}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2014, o 18:45 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: \sigma - odchylenie standardowe. http://www.matematyka.pl/latex.htm#2_11
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Odchylenie standardowe

Post autor: pyzol »

To uważasz, że:
\(\displaystyle{ \frac{3}{0.84}=0.28}\)?
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Odchylenie standardowe

Post autor: Kuset »

Widzę błąd Czyli wynik to: \(\displaystyle{ \partial \approx 3.57}\)
ODPOWIEDZ