Geometryczna def prawdopodobieństwa- punkty na odcinku
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 23 cze 2014, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 1 raz
Geometryczna def prawdopodobieństwa- punkty na odcinku
Na odcinku o długości \(\displaystyle{ L}\) w sposób losowy wybieramy dwa punkty. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że odległość między punktami będzie mniejsza od \(\displaystyle{ L \cdot \alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ 0< \alpha <1}\)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2014, o 20:04 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Geometryczna def prawdopodobieństwa- punkty na odcinku
A-odległość między punktami będzie mniejsza od \(\displaystyle{ L \cdot \alpha}\)
\(\displaystyle{ P(A)=2 \alpha - \alpha ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=2 \alpha - \alpha ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Geometryczna def prawdopodobieństwa- punkty na odcinku
Narysuj kwadrat o boku L w układzie współrzędnych zaczynając od (0,0). Potem zaznacz w układzie \(\displaystyle{ |x-y|<L\alpha}\), gdzie x odległość od zera pierwszego punktu i y drugiego.