dyskretna zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bulkowska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2014, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

dyskretna zmienna losowa

Post autor: bulkowska »

Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową równą liczbie chłopców w rodzinie z trojgiem dzieci. Przyjmując równe prawdopodobieństwa narodzin chłopca i dziewczynki znajdź rozkład prawdopodobieństwa dla zmiennej \(\displaystyle{ X}\).
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, o 19:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

dyskretna zmienna losowa

Post autor: kropka+ »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) przyjmuje jedną z czterech wartości: \(\displaystyle{ 0,1,2,3}\) z jednakowym prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Jest to więc dyskretny rozkład jednostajny.
DubKidz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 gru 2012, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 1 raz

dyskretna zmienna losowa

Post autor: DubKidz »

Na pewno wszystkie z prawdopodobieństwem 1/4? Przecież jeżeli wartość oczekiwana X=1,5 , to wtedy P(X=3)<P(X=2).
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

dyskretna zmienna losowa

Post autor: kropka+ »

DubKidz pisze: Przecież jeżeli wartość oczekiwana X=1,5 , to wtedy P(X=3)<P(X=2).
Skąd taki wniosek?
bulkowska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2014, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

dyskretna zmienna losowa

Post autor: bulkowska »

dlaczego prawdopodobieństwo jest 1/4? a nie 1/2 ( albo chłopiec albo dziewczynka)?
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

dyskretna zmienna losowa

Post autor: Lider_M »

Na pewno nie będzie to rozkład jednostajny - rozkład będzie analogiczny do rozkładu ilości np. orłów przy trzykrotnym rzucie monetą.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

dyskretna zmienna losowa

Post autor: kropka+ »

Może i masz rację, że to rozkład dwumianowy.
ODPOWIEDZ