Prawdopodobieństwo zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

Prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: blackbird936 »

1. W loterii jest \(\displaystyle{ n}\) losów, w tym dwa wygrywające. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej jeśli kupimy 2 losy?

\(\displaystyle{ \Omega=n(2n-1)}\)
i dalej źle mi wychodzi.

2. Wygraną na loterii jest samochód. wiadomo, że \(\displaystyle{ \frac{1}{1000}}\) część losów wygrywa. Niech \(\displaystyle{ n}\) oznacza ilość losów wygrywających w całej loterii. Obliczyć prawdopodobieństwo wygrania samochodu przez posiadacza trzech losów. Rozważyć przypadek \(\displaystyle{ n=1}\), \(\displaystyle{ n>1}\).

Dla \(\displaystyle{ n=1}\) wyszło mi poprawnie, nie mam pomysłu na drugi przypadek.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: piasek101 »

1. omega to (n) nad dwa. Sprzyjające - jeden wygrany lub oba.
ODPOWIEDZ