Cześć,
nie wiem z czego wynika taka wartość prawdopodobieństwa w zadaniu:
Michał przewozi 16 bombek, może albo wszystkie stłuc, albo dowieźć w całości (p odpowiednio 0,5 i 0,5 - podane w zadaniu).
W drugim przypadku dzieli swój pakiet bombek na dwa razy po 8 i wiezie w dwóch turach.
Muszę policzyć p dla sytuacji z dwoma turami że dowiezie 8, 16 albo żadnej.
Pomóżcie, chociaż z jakiego wzoru się to liczy, bo w odpowiedziach jest odpowiednio 0,5 0,25 0,25.
Prawdopodobieństwo do zadania z mikro.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Prawdopodobieństwo do zadania z mikro.
Kiedy dowiezie 8 bombek ? Gdy zbije ich także 8.
Są dwie takie sytuacje . Pierszą partię tłucze druga dowozi bez szwanku lub odwrotnie.
\(\displaystyle{ P\left( 8 dowozi\right) =p \cdot p+p \cdot p= \frac{1}{2}}\)
Analogicznie dochodzisz do wyników:
\(\displaystyle{ P\left( 16 dowozi\right) =p \cdot p= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P\left( 0 dowozi\right) =p \cdot p= \frac{1}{4}}\)
Możesz to sobie też przedstawić w postaci drzewka.
Są dwie takie sytuacje . Pierszą partię tłucze druga dowozi bez szwanku lub odwrotnie.
\(\displaystyle{ P\left( 8 dowozi\right) =p \cdot p+p \cdot p= \frac{1}{2}}\)
Analogicznie dochodzisz do wyników:
\(\displaystyle{ P\left( 16 dowozi\right) =p \cdot p= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P\left( 0 dowozi\right) =p \cdot p= \frac{1}{4}}\)
Możesz to sobie też przedstawić w postaci drzewka.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
Prawdopodobieństwo do zadania z mikro.
No tak dzięki
Logicznie to przedstawiłeś.
Mnie wykładowca przed chwilą opisał, że powinienem znać wzór na niezależność zdarzeń czy coś...
Logicznie to przedstawiłeś.
Mnie wykładowca przed chwilą opisał, że powinienem znać wzór na niezależność zdarzeń czy coś...