1. Zmienna losowa X ma rozkład o funkcji gęstości
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} x+1 &\text{dla } x \in [-1,0]\\-x+1 &\text{dla } x \in (0,1] \\0 &\text{dla } p.p.\end{cases}}\)
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y = e ^{x}}\)
2. Zmienna losowa X ma rozkład o funkcji gęstości
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 0 &\text{dla } x < 0\\2e ^{-2x} &\text{dla } x \ge 0 \end{cases}}\)
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y = X ^{2}}\)
rozklad funkcji zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 30 cze 2013, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 1 raz