Rozkład normalny a całka Eulera - Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
daniel1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 2 lip 2013, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Rozkład normalny a całka Eulera - Poissona

Post autor: daniel1992 »

Jak się ma całka Eulera-Poissona \(\displaystyle{ \int_0^{\infty}e^{-x^2}\mathrm{d}x}\) do rozkładu normalnego?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozkład normalny a całka Eulera - Poissona

Post autor: yorgin »

Standardowy rozkład normalny ma gęstość
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2\pi}}\int_{-\infty}^{+\infty} e^{-\frac{x^2}{2}}\dd x}\).
Widać, że po odpowiedniej zamianie zmiennych dostanie się całkę proporcjonalną do całki E-P.
ODPOWIEDZ