Funkcja prawdopodobieństwa zmiennej losowej X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rambus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 12 lis 2013, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bia

Funkcja prawdopodobieństwa zmiennej losowej X

Post autor: rambus »

Witam,

zad.
Wyznaczyć funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X mającej tylko dwa punkty skokowe \(\displaystyle{ x_{1}}\) , \(\displaystyle{ x_{2}}\) jeśli \(\displaystyle{ x_{1}<x_{2}}\)

\(\displaystyle{ P_{1}=P(x=x_{1})=0,2}\) , \(\displaystyle{ EX=3}\) , \(\displaystyle{ D^2X=4}\)
miodzio1988

Funkcja prawdopodobieństwa zmiennej losowej X

Post autor: miodzio1988 »

jaka jest definicja wartości oczekiwanej?
rambus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 12 lis 2013, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bia

Funkcja prawdopodobieństwa zmiennej losowej X

Post autor: rambus »

Wartość oczekiwana – w rachunku prawdopodobieństwa wartość określająca spodziewany wynik doświadczenia losowego
ODPOWIEDZ