Kwadrat \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right] ^{2}}\) przecięto dwiema losowymi prostymi, poziomą i pionową. Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza najmniejsze spośród powstałych prostokątów. Wyznaczyć wartość oczekiwaną \(\displaystyle{ X}\)
Niech \(\displaystyle{ a,b}\) oznaczają wartość pionowej i poziomej kreski.
Wtedy \(\displaystyle{ X=min\left\{ ab,(1-a)b,(1-a)(1-b), a(1-b) \right\}}\)
Chciałam najpierw policzyć: \(\displaystyle{ P(X \le t) = 1-P(X>t)}\) czyli,że każdy składnik \(\displaystyle{ ab,(1-a)b,(1-a)(1-b), a(1-b) \right\}}\) jest większy od t. Rachunki jednak nie są zbyt przyjmne, można to jakoś ładniej rozwiązać?
Wartość oczekiwana najmniejszego pola prostokąta
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Wartość oczekiwana najmniejszego pola prostokąta
Narysuj sobie w układzie wsp. (a,b), obszar dla którego (dajmy na to) \(\displaystyle{ X\leq \frac{1}{5}}\). Pole daje szukane prawdopodobieństwo. Potem zamiast \(\displaystyle{ 1/5}\) staraj się to narysować dla parametru \(\displaystyle{ t\in [0,1/4]}\)
edit: można też zauważyć, że \(\displaystyle{ X=\min(a,1-a)\cdot \min(b,1-b)}\)
Czyli równoważnie, \(\displaystyle{ X=Y_1\cdot Y_2}\), gdzie \(\displaystyle{ Y_1,Y_2}\) niezależne o rozkładzie \(\displaystyle{ U[0,1/2]}\)
edit: można też zauważyć, że \(\displaystyle{ X=\min(a,1-a)\cdot \min(b,1-b)}\)
Czyli równoważnie, \(\displaystyle{ X=Y_1\cdot Y_2}\), gdzie \(\displaystyle{ Y_1,Y_2}\) niezależne o rozkładzie \(\displaystyle{ U[0,1/2]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 28 lut 2014, o 19:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Wartość oczekiwana najmniejszego pola prostokąta
nie wiem czy czegoś nie pokręciłam:
gęstość: \(\displaystyle{ g( y_{1}, y_{2})=2}\) na kradracie \(\displaystyle{ \left[ 0, \frac{1}{2} \right] ^{2}}\), czyli
\(\displaystyle{ P(X \le t)= P(Y _{1}*Y _{2} \le t)= P(Y _{1} \le \frac{t}{Y _{2}} )}\) i potem całka z gęstości po odpowiednich przedziałach wychodzi mi \(\displaystyle{ 2t\ln(y _{2})}\) granicy \(\displaystyle{ 1/2}\) do \(\displaystyle{ 0.}\)
gęstość: \(\displaystyle{ g( y_{1}, y_{2})=2}\) na kradracie \(\displaystyle{ \left[ 0, \frac{1}{2} \right] ^{2}}\), czyli
\(\displaystyle{ P(X \le t)= P(Y _{1}*Y _{2} \le t)= P(Y _{1} \le \frac{t}{Y _{2}} )}\) i potem całka z gęstości po odpowiednich przedziałach wychodzi mi \(\displaystyle{ 2t\ln(y _{2})}\) granicy \(\displaystyle{ 1/2}\) do \(\displaystyle{ 0.}\)
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Wartość oczekiwana najmniejszego pola prostokąta
Gęstość musi być \(\displaystyle{ 4}\) zamiast \(\displaystyle{ 2}\).
Dla \(\displaystyle{ 0\geq t\geq 1/4}\) trzeba policzyć całkę:
\(\displaystyle{ P(X\leq t)=\int\limits_{\substack{xy\le t \\ 0\le x,y\le 1/2}} 4 dxdy}\)
Narysuj sobie obszar całkowania i potem łatwo.
Dla \(\displaystyle{ 0\geq t\geq 1/4}\) trzeba policzyć całkę:
\(\displaystyle{ P(X\leq t)=\int\limits_{\substack{xy\le t \\ 0\le x,y\le 1/2}} 4 dxdy}\)
Narysuj sobie obszar całkowania i potem łatwo.