Sześciokrotny rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 31 maja 2014, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Sześciokrotny rzut kostką
Rzucamy 6 razy kostką do gry, obliczyć prawdopodobieństwo, że dokładnie dwa razy wypadnie jedynka
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |\Omega|= 6^{6}}\)
\(\displaystyle{ |A|= {6 \choose 2} =15}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{15}{6^{6}}}\)
dobrze?
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |\Omega|= 6^{6}}\)
\(\displaystyle{ |A|= {6 \choose 2} =15}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{15}{6^{6}}}\)
dobrze?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2014, o 01:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tytuł nie może być początkiem postu. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Tytuł nie może być początkiem postu. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Sześciokrotny rzut kostką
Tak, można także z schematu Bernoulliego.
Edit: Nie, coś jest źle.
Edit: Nie, coś jest źle.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2014, o 01:49 przez mortan517, łącznie zmieniany 1 raz.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Sześciokrotny rzut kostką
Jest źle, bo nie wiesz co będzie na pozostałych miejscach, czy jedynka nie wypadnie kolejny raz.
Bezpieczniej z schematu Bernoulliego.
Bezpieczniej z schematu Bernoulliego.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 31 maja 2014, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Sześciokrotny rzut kostką
a teraz?
\(\displaystyle{ P_{6}(2)= {6 \choose 2} \cdot \left( \frac{1}{6}\right)^{2}\cdot\left( \frac{5}{6}\right) ^{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{6}(2)= {6 \choose 2} \cdot \left( \frac{1}{6}\right)^{2}\cdot\left( \frac{5}{6}\right) ^{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 31 maja 2014, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Sześciokrotny rzut kostką
rozumiem, ale jest już tak późno że jakoś to przeoczyłem
thx
-- 1 cze 2014, o 03:01 --
a jak to policzyć?
...obliczyć prawdopodobieństwo, że co najmniej dwa razy wypadnie "szóstka"
czy to będzie tak, w oparciu o zdarzenia przeciwne?
\(\displaystyle{ 1-\left[ {6 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{6} \right]-\left[ {6 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{1} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{5} \right]= \frac{12281}{46656}}\)
thx
-- 1 cze 2014, o 03:01 --
a jak to policzyć?
...obliczyć prawdopodobieństwo, że co najmniej dwa razy wypadnie "szóstka"
czy to będzie tak, w oparciu o zdarzenia przeciwne?
\(\displaystyle{ 1-\left[ {6 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{6} \right]-\left[ {6 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{1} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{5} \right]= \frac{12281}{46656}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 31 maja 2014, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Sześciokrotny rzut kostką
właśnie znalazłem błąd, to nie powinno być tak:
\(\displaystyle{ 1-\left[ {6 \choose 0} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{6} \right]-\left[ {6 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{1} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{5} \right]}\)
prawdopodobieństwo nie wyrzucenia 6 = 5/6
prawdopodobieństwo wyrzucenia raz 6 = 1/6
\(\displaystyle{ 1-\left[ {6 \choose 0} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{6} \right]-\left[ {6 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{1} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{5} \right]}\)
prawdopodobieństwo nie wyrzucenia 6 = 5/6
prawdopodobieństwo wyrzucenia raz 6 = 1/6
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Sześciokrotny rzut kostką
Nie, twoje poprzednie rozumowanie było dobre.
Prawdopodobieństwo wyrzucenia \(\displaystyle{ 6}\) cały czas wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
A ty masz wyrzucić najpierw zero razy szóstkę a później raz.
Prawdopodobieństwo wyrzucenia \(\displaystyle{ 6}\) cały czas wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
A ty masz wyrzucić najpierw zero razy szóstkę a później raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 31 maja 2014, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Sześciokrotny rzut kostką
ok, w poprzednim zadaniu to ogarnąłem-- 1 cze 2014, o 12:32 --czyli np. to będzie tak:
... co najwyżej 5 razy wypadnie"szóstka"
\(\displaystyle{ 1- {6 \choose 6} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{6} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{0}}\)
... co najwyżej 5 razy wypadnie"szóstka"
\(\displaystyle{ 1- {6 \choose 6} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{6} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{0}}\)