Prosiłbym o rozwiązanie tych dwóch zadań i napisania rozwiązania, bo potrzebuję na jutro. Z góry dzięki.
1 W pierwszym pudełku znajdują się 4 kule niebieskie i 5 białych. W drugim 3 białe, 2 czarne i 2 niebieskie. Rzucamy monetą. Jeśli wypadnie reszka, losujemy jedną kulę z pierwszego pudła. W innym wypadku z drugiego. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy kulę niebieską?
2 Na ile sposobów mogą wysiąść trzy osoby z pociągu zatrzymującego sie na siedmiu stacjach, jeżeli nikt nie wysiada na drugiej stacji?
Moneta i 2 urny; wysiadanie z pociągu.
Moneta i 2 urny; wysiadanie z pociągu.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 19:57 przez kalargo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Moneta i 2 urny; wysiadanie z pociągu.
Ad 2
Zadanie sprowadza się do tego: na ile sposobów trzy osoby mogą wysiąść z pociągu zatrzymującego się na sześciu stacjach.
Ad 1
1. Wyrzucimy reszkę.
Wylosujemy niebieską: \(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{2}\cdot \frac{4}{4+5}=\frac{2}{9}}\).
2. Wyrzucimy orła.
Wylosujemy niebieską: \(\displaystyle{ P_2=\frac{1}{2}\cdot \frac{2}{3+2+2}=\frac{1}{7}}\).
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2=\frac{14}{63}+\frac{9}{63}=\frac{23}{63}}\)
Zadanie sprowadza się do tego: na ile sposobów trzy osoby mogą wysiąść z pociągu zatrzymującego się na sześciu stacjach.
Ad 1
1. Wyrzucimy reszkę.
Wylosujemy niebieską: \(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{2}\cdot \frac{4}{4+5}=\frac{2}{9}}\).
2. Wyrzucimy orła.
Wylosujemy niebieską: \(\displaystyle{ P_2=\frac{1}{2}\cdot \frac{2}{3+2+2}=\frac{1}{7}}\).
\(\displaystyle{ P=P_1+P_2=\frac{14}{63}+\frac{9}{63}=\frac{23}{63}}\)