rzut kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matma77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 15 gru 2013, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

rzut kostką

Post autor: matma77 »

treść zad:
rzucam symetryczną kostką do momentu wyrzucenia piątki lub szóstki.
Wyznacz średnią liczbę wykonywanych rzutów.

próbowałam rozwiązać zadanie w taki sposób:
1. w pierwszym rzucie piątki: \(\displaystyle{ p=\frac{1}{6}}\)
w pierwszym rzucie szóstka: \(\displaystyle{ p=\frac{1}{6}}\)
w pierwszym rzucie piątka lub szóstka \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)


2.w drugim rzucie piątka: \(\displaystyle{ p=\frac{5}{36}}\)
w drugim rzucie szóstka: \(\displaystyle{ p=\frac{5}{36}}\)
w drugim rzucie piątka lub szóstka \(\displaystyle{ p=\frac{10}{36}}\)

i mogę tak dalej wypisywać aż do \(\displaystyle{ n}\) rzutów

nie wiem na ile moje rozumowanie jest poprawne i jak obliczyć średnią,
dlatego proszę o wskazówki ew.rozwiązanie
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

rzut kostką

Post autor: lokas »

Rozkład ujemny dwumianowy.
matma77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 15 gru 2013, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

rzut kostką

Post autor: matma77 »

czy moje rozumowanie jest poprawne?
mogłabym prosić o bardziej szczegółową wskazówkę? niestety nie przerabiałam Rozkładu Pascala i jest mi całkowicie obcy...
ODPOWIEDZ