kwantyl

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ewelkaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 16 razy

kwantyl

Post autor: ewelkaaa »

Mamy rozkład jednostajny U[1,6] wyznacz kwantyl rzędu 0,2??
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

kwantyl

Post autor: mgd »

czyli znajdź takie y, że P(X≤y)=0.2, gdzie X ma zadany rozkład.
\(\displaystyle{ \int_1^y \frac{1}{5}dx=0.2\\
y=2}\)
ODPOWIEDZ