Kilka zadań z prawdopobobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
piotrek442
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 maja 2014, o 11:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw

Kilka zadań z prawdopobobieństwa

Post autor: piotrek442 »

1. Stwierdzono, że \(\displaystyle{ 80\%}\)Polaków płaci za zakupy kartą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) spośród \(\displaystyle{ 4}\) klientów co najmniej \(\displaystyle{ 2}\) zapłaci kartą.
b) spośród \(\displaystyle{ 100}\) klientów co najmniej \(\displaystyle{ 85}\) zapłaci kartą
2.Wzrost kobiet w Polsce ma rozkład \(\displaystyle{ N(162,5)}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana kobieta jest niższa niż \(\displaystyle{ 172}\).
3. Dystrybuanta zmiennej losowej
\(\displaystyle{ X:F(x)=0 \text{ dla } x \le -2\\
F(x)=0,1 \text{ dla }-2 < x \le 1\\
F(x)=0,3 \text{ dla }1< x \le 2\\
F(x)=0,7 \text{ dla }2 < x \le 3\\
F(x)=1 \text{ dla }x > 3}\)

Obliczyć wartość oczekiwaną, medianę i wariancję zmiennej losowej X.
4.Dystrybuanta zmiennej losowej X określona jest następującym wzorem
\(\displaystyle{ F(x)=0 \text{ dla } x \le 0 \\
F(x)=x^7 \text{ dla } 0 < x \le 1\\
F(x)=1 \text{ dla } x > 1}\)

5.W ciągu godziny przychodzi średnio \(\displaystyle{ 4}\) klientów do salonu fryzjerskiego. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu godziny przyjdzie co najmniej \(\displaystyle{ 3}\) klientów.


help ;p
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, o 12:53 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

Kilka zadań z prawdopobobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

Jakie są konkretnie problemy? Nie że "nie umiem"
Awatar użytkownika
piotrek442
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 maja 2014, o 11:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw

Kilka zadań z prawdopobobieństwa

Post autor: piotrek442 »

nie umiem ich zrobić, taki problem mam.
miodzio1988

Kilka zadań z prawdopobobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

Nie że "nie umiem"
Konkretnie masz powiedzieć co Ci sprawie trudność, jeśli nie to zostaje mi Cię odesłać do ksiązek zeby poznac podstawowe definicje
ODPOWIEDZ