Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ [0,1]}\)
wyznaczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y= \sqrt{X}}\) oraz jego gęstość
Naszkicować wykres dystrybuanty i gęstości zmiennej losowej Y.
Obliczyć\(\displaystyle{ E(3X ^{2}-1 )}\)
moje rozwiązanie:
z rozkładu jednostajnego nad odcinkiem \(\displaystyle{ [a,b]}\)
gęstość:
f(x)= 1 dla \(\displaystyle{ x \in [0,1]}\)
\(\displaystyle{ 0}\)dla pozostałych przypadków
\(\displaystyle{ EX}\) całka wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
tyle, że obliczyłam gęstość X
jak rozwiązać to zadanie?
rozkład zmiennej losowej/gęstość
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
rozkład zmiennej losowej/gęstość
\(\displaystyle{ F_Y \left( t\right) =P\left( Y \le t\right)=P\left( \sqrt{X} \le t\right)=P\left( 0\le X \le t^2 \right)=F_X \left( t^2\right)-F_X \left( 0\right)=F_X \left( t^2\right)}\)
\(\displaystyle{ E\left(3X ^{2}-1 \right)=3E\left( X^2\right)-1=3\left[ \mathrm{Var}\left( X\right)+\left[ E\left( X\right)\right]^2\right]-1}\)
Dalej chyba dasz rade samodzielnie(?).
\(\displaystyle{ E\left(3X ^{2}-1 \right)=3E\left( X^2\right)-1=3\left[ \mathrm{Var}\left( X\right)+\left[ E\left( X\right)\right]^2\right]-1}\)
Dalej chyba dasz rade samodzielnie(?).
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
rozkład zmiennej losowej/gęstość
Chciałbym zapytać, czy aby to przejście jest na pewno dobre? Skąd wzięło się to zero? Z dziedziny wyrażenia podpierwiastkowego?
\(\displaystyle{ P\left( \sqrt{X} \le t\right)=P\left( 0\le X \le t^2 \right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( \sqrt{X} \le t\right)=P\left( 0\le X \le t^2 \right)}\)