niezależne decyzje chomika

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
az07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 23 mar 2014, o 14:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

niezależne decyzje chomika

Post autor: az07 »

Chomik ma zwyczaj przebywania pod łóżkiem lub pod szafą. Mniej więcej co minutę podejmuje decyzję o ewentualnej zmianie miejsca pobytu. Gdy jest pod szafą, to pozostaje
tam z prawdopodobieństwem 0.2, a gdy jest pod łóżkiem, to pozostaje na miejscu z prawdopodobieństwem
0.6. Ponieważ ma krótką pamięć, kolejne decyzje można uznać za niezależne. Na początku chomik znajduje się pod łóżkiem z prawdopodobieństwem 0.4 a pod szafą z prawdopodobieństwem 0.6.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że po 2 minutach chomik jest pod szafą, tzn. P(X_2="szafa")?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

niezależne decyzje chomika

Post autor: kerajs »

Narysuj drzewko prawdopodonieństw. Poziom pierwszy to wybranie gdzie znajduje się chomik (prawdopodobieństwa 0,4 i 0,6). Dwa kolejne poziomy to wybór miejsca pobytu po pierwszej i drugiej minucie(prawdopodobieństwa 0,4 i 0,6 dla łóżka i 0,2 i 0,8 dla szafy). Interesujące Cię prawdopodobieństwo odczytasz z odpowiednich gałęzi.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

niezależne decyzje chomika

Post autor: leszczu450 »

az07, no i z czym jest dokładnie problem?
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

niezależne decyzje chomika

Post autor: lokas »

Łańcuch Markowa
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

niezależne decyzje chomika

Post autor: Kartezjusz »

Łańcuch Markowa dla dwóch minut to małe przegięcie. Drzewko wystarczy.
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

niezależne decyzje chomika

Post autor: lokas »

Tak, ale gorzej byłoby gdyby trzeba było obliczyć np. P(X_5="szafa"), P(X_10="szafa") itp.
ODPOWIEDZ