Witam.
Stanąłem przed wyzwaniem odnośnie poniższego zadania. Nie za bardzo wiem jak je uchwycić. Pierwszy raz spotkałem się z takim typem. Gdyby ktoś mógł podać jakieś wskazówki, ewentualnie wzór jak należy to zrobić, byłbym niezwykle wdzięczny!
W tabeli poniżej przedstawiono łączny rozkład trójki zmiennych Bernoulli'ego \(\displaystyle{ X_{1}}\), \(\displaystyle{ X_{2}}\), \(\displaystyle{ X_{3}}\).
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|rc|c|c|}
\hline
X_{1} & X_{2} & X_{3} & Prawdop. \\ \hline
0 & 0 & 0 & 0,1 \\ \hline
0 & 0 & 1 & 0,08 \\ \hline
0 & 1 & 0 & 0,14 \\ \hline
0 & 1 & 1 & 0,1 \\ \hline
1 & 0 & 0 & 0,13 \\ \hline
1 & 0 & 1 & 0,13 \\ \hline
1 & 1 & 0 & 0,15 \\ \hline
1 & 1 & 1 & 0,17 \\ \hline
\end{tabular}}\)
Uzupełnij:
a) \(\displaystyle{ P(X_{2} = 1) = ?}\)
b) \(\displaystyle{ P[X_{1} = 0 | X_{2} = 1] = ?}\)
c) \(\displaystyle{ E X_{3} = ?}\)
d) \(\displaystyle{ P(X_{1} + X_{2} + X_{3} = 2) = ?}\)
Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!
-- 20 maja 2014, o 19:09 --
Chodzi o to, że w a) należy dodać do siebie te prawdopodobieństwa, gdzie \(\displaystyle{ X_{2} = 1}\)? Czyli to będzie \(\displaystyle{ 0,56}\) ? W b) to będzie \(\displaystyle{ 0,24}\)? W c) nie wiem kompletnie. A w d) to \(\displaystyle{ 0,38}\)? Chyba jednak nie o to chodzi
Rozkład trójki zmiennych Bernoulli'ego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 maja 2014, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Knurów
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozkład trójki zmiennych Bernoulli'ego
a) Ok
b) Przy tym zapisie wygląda to na prawdopodobieństwo warunkowe.
\(\displaystyle{ P\left( X _{1}=0| X _{2}=1 \right) = \frac{P\left( X _{1}=0 \wedge X _{2}=1 \right)}{P\left( X _{2}=1 \right)} = \frac{0.14+0.1}{0.14+0.1+0.15+0.17}}\)
c) to wartość oczekiwana dla \(\displaystyle{ X _{3}}\)
\(\displaystyle{ E\left(X _{3} \right) =0.08+0.1+0.13+0.17}\)
d)
\(\displaystyle{ P(X_{1} + X_{2} + X_{3} = 2) = 0.1+0.13+0.15}\)
b) Przy tym zapisie wygląda to na prawdopodobieństwo warunkowe.
\(\displaystyle{ P\left( X _{1}=0| X _{2}=1 \right) = \frac{P\left( X _{1}=0 \wedge X _{2}=1 \right)}{P\left( X _{2}=1 \right)} = \frac{0.14+0.1}{0.14+0.1+0.15+0.17}}\)
c) to wartość oczekiwana dla \(\displaystyle{ X _{3}}\)
\(\displaystyle{ E\left(X _{3} \right) =0.08+0.1+0.13+0.17}\)
d)
\(\displaystyle{ P(X_{1} + X_{2} + X_{3} = 2) = 0.1+0.13+0.15}\)