Badanie niezawodności systemu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
saaimon1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 lut 2014, o 07:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Badanie niezawodności systemu

Post autor: saaimon1 »

Witam serdecznie,
mam mały problem z rozwiązaniem zadania z nawigacji. Treść poniżej

Dany jest jednorodny system progowy "3 z 4"

-- E1 --- E2 --- E3 --- E4 --
Elementy systemu \(\displaystyle{ E_{i}, i=1, 2, 3, 4}\) posiadają czasy zdatności odpowiednio \(\displaystyle{ T_{i}, i=1, 2, 3, 4}\) oraz funkcję niezawodności \(\displaystyle{ R_{i}(t)= e^{-2t}}\) i=1, 2, 3, 4.

Średni czas naprawy systemu wynosi E[Y]=0,2
Wyznaczyć:
- czas zdatności systemu T
- funkcję niezawodności systemu R(t)
- średni czas zdatności systemu E[T]
- wariancję czasu zdatności D[T]
- odchylenie standardowe sigma[T]
- prawdopodobieństwa P(T>4), P(0.2<T<0.6)
- współczynnik gotowości K

Nie mogę tego ruszyć, a mam 7 tego typu zadań. Będę mega wdzięczny
ODPOWIEDZ