Kule w urnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
givous
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2013, o 08:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Kule w urnie

Post autor: givous »

Witam, mam problem z takim zadaniem:

1. W urnach A i B jest 48 kul ponumerowanych od 1 do 48. Spośród 48 kul losujemy jedną kulę, a następnie wrzucamy kule do wylosowanej urny. Prawdopodobieństwo wylosowania urny A wynosi 0.1, a urny B wynosi 0.9. Ponadto losowania urn w kolejnych procedurach są niezależne. Niech X_k oznacza liczbę kul w urnie A w chwili k. Wtedy prawdopodobieństwo pozostania w stanie 20, tzn. P(X_k+1=20|X_k=20), wynosi (wynik podaj w zaokrągleniu do części setnych).

2. W naczyniach A i B jest 33 molekuł ponumerowanych od 1 do 33. W chwili k losowo wybrana molekuła przenosi się ze swojego naczynia do sąsiedniego. Niech X_k oznacza liczbę molekuł w naczyniu A w chwili k(jest to tzw. stan układu). Wtedy prawdopodobieństwo że stan układu w chwili k zmieni się z 10 na 9.0, tzn. P(X_k+1=9.0|X_k=10), wynosi (wynik podaj w zaokrągleniu do części setnych).

będę wdzięczna za każdą pomoc
ODPOWIEDZ