Dwa zadanka pod maturę , z góry dzięki za ich rozwiązanie
Zad.1 Prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej jednego sukcesu w trzech próbach jest równe 8/27. Obliczyc prawdopodobieńswto uzyskania sukcesu przy jednej próbie.
Zad.2A i B to zdarzenia losowe. Oblicz P(A'uB) wiedzac ze P(A)=1/5 P(B')=2/3 P(B\A')=1/4
Prosze o wskazówki z góry thx
Sukces przy jednej próbie; oblicz P(A'uB).
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 4 razy
Sukces przy jednej próbie; oblicz P(A'uB).
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 15:19 przez marysia_marysia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Sukces przy jednej próbie; oblicz P(A'uB).
1.
\(\displaystyle{ P(S_3\geqslant 1)=\frac{8}{27}\\
P(S_3\geqslant 1)=1-P(S_3=0)\\
P(S_3=0)=1-\frac{8}{27}\\
P(S_3=0)=\frac{9}{27}\\
\\
P(S_3=1)=1-\left( P(S_3=0)+P(S_3\geqslant 1) \right)\\
P(S_3=1)=1-\left( \frac{8}{27}+\frac{9}{27} \right)\\
P(S_3=1)=1-\frac{17}{27}\\
P(S_3=1)=\frac{10}{27}}\)
Powinno byc OK POZDRO
\(\displaystyle{ P(S_3\geqslant 1)=\frac{8}{27}\\
P(S_3\geqslant 1)=1-P(S_3=0)\\
P(S_3=0)=1-\frac{8}{27}\\
P(S_3=0)=\frac{9}{27}\\
\\
P(S_3=1)=1-\left( P(S_3=0)+P(S_3\geqslant 1) \right)\\
P(S_3=1)=1-\left( \frac{8}{27}+\frac{9}{27} \right)\\
P(S_3=1)=1-\frac{17}{27}\\
P(S_3=1)=\frac{10}{27}}\)
Powinno byc OK POZDRO