Zadanie 1
Ile razy trzeba rzucać dwiema kostkami, aby można było z
prawdopodobieństwem większym od 0,5 oczekiwać, że przynajmniej
jedna suma wyrzuconych oczek będzie równa 12?
Zadanie 2
Ile razy należy przeprowadzić dane doświadczenie, aby można było
z prawdopodobieństwem nie mniejszym od r twierdzić, że przynajmniej
jeden raz zajdzie zdarzenie, którego prawdopodobieństwo przy dowolnej
realizacji doświadczenia równe jest p?
Proszę o pomoc
Ile razy trzeba rzucać dwiema kostkami, aby....
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Ile razy trzeba rzucać dwiema kostkami, aby....
1.Oblicz zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ P(A')=( \frac{11}{12}) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{11}{12}) ^{n}<0,5}\)
Drugie liczysz podobnie
\(\displaystyle{ P(A')=( \frac{11}{12}) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{11}{12}) ^{n}<0,5}\)
Drugie liczysz podobnie