Prawdopodobieństwo zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
asiula1306
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2014, o 09:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Prawdopodobieństwo zmiennej losowej

Post autor: asiula1306 »

Witam mam problem ze zrozumieniem jednej rzeczy. Mianowicie mam zadanie następujące:

Zmienna losowa T ma rozkład normalny z wartością oczekiwaną 0 i wariancją równą 1. Znajdź prawdopodobieństwo:
P(T< -1)

Rozwiązanie jakie mam podane wygląda tak:

P(T<-1)= 0,5 - \(\displaystyle{ \phi}\)1= 0,5 - 03413= 0,1587

I nie rozumiem skąd bierze się to 0,5??
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

Prawdopodobieństwo zmiennej losowej

Post autor: lokas »

\(\displaystyle{ P\left( T<-1\right) =\phi \left( -1\right)=1-\phi \left( 1\right)=1-0.8413=0.1587}\)
asiula1306
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2014, o 09:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Prawdopodobieństwo zmiennej losowej

Post autor: asiula1306 »

Czyli jak rozumiem zamiast wstawiać 0,5 mogę obliczyć z odwrotności?

Czy tak samo będzie w przypadku np takiego przykładu?:
P(T>1,66)?
Wtedy
P(T>1,66)= 1-P(\(\displaystyle{ T \le 1,66}\) ) ?
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 462
Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 45 razy

Prawdopodobieństwo zmiennej losowej

Post autor: lokas »

Tak
ODPOWIEDZ