W grupie składającej się z 2n osób...
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
W grupie składającej się z 2n osób...
W grupie składającej się z 2n osób liczba kobiet i mężczyzn jest jednakowa. Osoby z tej grupy siadają losowo wokół okrągłego stołu. Obliczyć prawdopodobieństwo, że żadne dwie osoby tej samej płci nie będą siedziały obok siebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
W grupie składającej się z 2n osób...
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=(2n)!}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|=2(n!) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|=2(n!) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, o 14:55 przez virtue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
W grupie składającej się z 2n osób...
w odpowiedziach mam jeszcze |A| pomnożoną razy 2. Ale mógłbyś to jakoś wyjaśnić.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
W grupie składającej się z 2n osób...
Bo musimy rozpatrzeć \(\displaystyle{ 2}\) przypadki. Kobiety siedzą na miejscach nieparzystych albo mężczyźni na nieparzystych. I później permutujemy po \(\displaystyle{ n}\).
Więc \(\displaystyle{ |A|=2 \cdot n! \cdot n!}\)
Więc \(\displaystyle{ |A|=2 \cdot n! \cdot n!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków