zmienna losowa ciągła- rozkład
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 19 paź 2012, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 2 razy
zmienna losowa ciągła- rozkład
Wyznacz stałą \(\displaystyle{ B}\) taką, żeby funkcja była gęstością prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(X>1)}\). Oto funkcja:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0, x \le 0 \\ 5 e^{-Bx} ,x > 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0, x \le 0 \\ 5 e^{-Bx} ,x > 0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, o 15:42 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 19 paź 2012, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 2 razy
zmienna losowa ciągła- rozkład
Gdybym to wiedział najprawdopobniej nie byłoby problemu... Chyba chodzi o coś w stylu, że musi być całkowalna, tak? Ale gdyby ktoś mógł mi to w miare przejrzyście rozpisać bo nie mogę od dłuższego czasu znaleźć żadnego przykładu na necie, żebym to zrozumiał.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
zmienna losowa ciągła- rozkład
Zajrzyj do podręcznika - tam warto szukac podstaw, nie w necie. Przykłądy też znajdziesz.-- 16 maja 2014, o 17:39 --poza tym, słabo szukasz...
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 19 paź 2012, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 2 razy
zmienna losowa ciągła- rozkład
Dobra, nie wiem po co w ogóle odpowiadałeś... potrzebuje pomocy w konkretnym przykładzie. Może słabo szukam i nie mam podręczników. To nie jest raczej przykład 2+2, przy którym pierwszy wynik w google jest ok więc nie robie spamu i proszę o to samo, pozdro.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
zmienna losowa ciągła- rozkład
Nie spamuję. Jeżeli sobie nie uświadomisz, co to takiego funkcja gęstości, to rozwiązanie zadania nic Ci nie da, bo nie bedziesz wiedział dlaczego tak się je rozwiązuje.
A jak zrozumiesz, czym ta funkcja jest, to rozwiązanie będzie tak samo oczywiste jak 2+2. Mam wrażenie, że nawet nie zerknąłeś na link, który Ci przysłałem (tam ten warunek jest wypisany jak byk), tylko czekasz na gotowca.-- 16 maja 2014, o 19:26 --oops, widzę ,że nie to mi sie wkleilo wlink, sorry
A jak zrozumiesz, czym ta funkcja jest, to rozwiązanie będzie tak samo oczywiste jak 2+2. Mam wrażenie, że nawet nie zerknąłeś na link, który Ci przysłałem (tam ten warunek jest wypisany jak byk), tylko czekasz na gotowca.-- 16 maja 2014, o 19:26 --oops, widzę ,że nie to mi sie wkleilo wlink, sorry
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 19 paź 2012, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 2 razy
zmienna losowa ciągła- rozkład
Oczywiście, że czekam na gotowca, po to tu jestem. Mam cały internet teorii ale nie znalazłem podobnego przykładu, chcę zobaczyć jak to działa w praktyce. A może już to zrobiłem jako tako i chce sobie sprawdzić rozwiązanie. A spam robisz cały czas, bo potem ktoś będzie szukał po tagach podobnych rzeczy i znajdzie dyskusje o niczym + link do wiki bez żadnej wartości.