wykaż że jedno ze zdarzeń jest jest zdarzeniem pewnym
- mavi
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tokyo
- Podziękował: 19 razy
wykaż że jedno ze zdarzeń jest jest zdarzeniem pewnym
Para (Ω,P) jest przestrzenią probablistyczną (co to znaczy?) a ACΩ i BCΩ są zdarzeniami niezal. Wykaż, że jeżeli P(AUB)=1 to jedno z tych zdarzeń jest zdarzeniem pewnym tj P(A)=1 lub P(B)=1
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wykaż że jedno ze zdarzeń jest jest zdarzeniem pewnym
\(\displaystyle{ p(A\cup B)=p(A)+p(B)-p(A\cap B) \\ 1=p(A)+p(B)-p(A)\cdot p(B) \\ 1-p(A)-p(B)+p(A)\cdot p(B)=0 \\ (1-p(A))-p(B)(1-p(A))=0 \\ (1-p(A))(1-p(B))=0 \\ 1-p(A)=0 1-p(B)=0 \\ p(A)=1 p(B)=1}\)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
wykaż że jedno ze zdarzeń jest jest zdarzeniem pewnym
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=1 A,B \mbox{ - niezalezne } P(A)=1 \ \ P(B)=1}\)
Rozwazmy:
\(\displaystyle{ 1=P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
Na podstawie niezaleznosc zdarzen zachodzi nastepujaca rownosc:
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)\cdot P(B)}\)
Stad:
\(\displaystyle{ 1=P(A)+P(B)-P(A\cap B)=P(A)+P(B)-P(A)\cdot P(B)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ (1-P(A))(1-P(B))=0}\)
\(\displaystyle{ 1-P(A)=0 \quad \quad 1-P(B)=0\\P(A)=1 \quad \quad P(B)=1}\)
... ilistyczna
Rozwazmy:
\(\displaystyle{ 1=P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
Na podstawie niezaleznosc zdarzen zachodzi nastepujaca rownosc:
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)\cdot P(B)}\)
Stad:
\(\displaystyle{ 1=P(A)+P(B)-P(A\cap B)=P(A)+P(B)-P(A)\cdot P(B)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ (1-P(A))(1-P(B))=0}\)
\(\displaystyle{ 1-P(A)=0 \quad \quad 1-P(B)=0\\P(A)=1 \quad \quad P(B)=1}\)
... ilistyczna
- mavi
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tokyo
- Podziękował: 19 razy
wykaż że jedno ze zdarzeń jest jest zdarzeniem pewnym
nie rozumiem jak z P(A)+P(B)-P(A)P(B)=1 wyszło (1-P(A))(1-P(B))=0 :/
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 31 razy
wykaż że jedno ze zdarzeń jest jest zdarzeniem pewnym
To, że para \(\displaystyle{ (\Omega, P)}\) jest przestrzenią probabilistyczną oznacza, że mamy określoną (zadaną) przestrzeń zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ \Omega}\) i zadane na tych zdarzeniach elementarnych prawdopodobieństwa okreslone literką P.
probabilistyka = prawdopodobieństwo
probabilistyka = prawdopodobieństwo