Wektor losowy - wartość oczekiwania i wariancja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ciumcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Grudziadź

Wektor losowy - wartość oczekiwania i wariancja

Post autor: ciumcia »

Niech \(\displaystyle{ X= (X_{1}, X_{2}, X_{3})}\) bedzie wektorem losowym o rozkładzie normalnym z wektorem wartosci
oczekiwanych \(\displaystyle{ m}\) i macierza kowariancji \(\displaystyle{ \Sigma}\) gdzie
\(\displaystyle{ m=\begin{bmatrix} 74\\54\\54\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \Sigma=\begin{bmatrix} 155&89&2\\89&59&10\\2&10&100\end{bmatrix}}\)
Znalezc rozkład zmiennych losowych \(\displaystyle{ Y_{1}, Y_{2}}\) gdzie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} Y_{1}\\Y_{2}\end{bmatrix}=
\begin{bmatrix} 1&-8&-7\\6&-2&8\end{bmatrix}\begin{bmatrix} X_{1}\\X_{2}\\X_{#}\end{bmatrix}}\)


Udało mi się obliczyć
\(\displaystyle{ EY_{1}= -736,~~EY_{2}=768 \\Var(Y_{1})= 8499,~~Var(Y_{2})=9952}\)

Teraz mam problem z następującymi zadaniami:
Znalezc warunkowe wartosci oczekiwane
\(\displaystyle{ E(X_{1}|X_{2}),~~E(X_{3}|X_{1}),~~E(Y_{2}|X_{1})}\)
Obliczyc wariancje tych warunkowych wartosci oczekiwanych
\(\displaystyle{ Var(E(X_{1}|X_{2})),~~Var(E(X_{3}|X_{1})),~~Var(E(Y_{2}|X_{1}))}\)
Obliczyc
\(\displaystyle{ E(X_{1}|X_{2}=56),~~E(X_{3}|X_{1}=39),~~E(Y_{2}|X_{1}=-579)}\)

Wdzięczny byłbym o pomoc albo nawet sugestie skąd brać owe zmienne.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wektor losowy - wartość oczekiwania i wariancja

Post autor: Kartezjusz »

Jak definiuje się wariancję warunkową?
ciumcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lut 2014, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Grudziadź

Wektor losowy - wartość oczekiwania i wariancja

Post autor: ciumcia »

Pierwsze słyszę o takim zagadnieniu, chodziło ci o wartość oczekiwana warunkową ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wektor losowy - wartość oczekiwania i wariancja

Post autor: Kartezjusz »

Wariancję. Na logikę byłaby to zmienna postaci \(\displaystyle{ E(E(X^{2}|Y)-E^{2}(X|Y))}\)
ODPOWIEDZ