Witam, mam problem z rozwiązaniem zadań:
1. Na odcinku \(\displaystyle{ \left[ 0,1 \right]}\) umieszczono losowo \(\displaystyle{ 2}\) punkty, \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ M}\). Jaka jest szansa, że \(\displaystyle{ L \le M}\) ? Jaka jest szansa, że środek odcinka \(\displaystyle{ LM}\) należy do \(\displaystyle{ \left[ 0, \frac13 \right]}\) ?
2. Na odcinku \(\displaystyle{ \left[ 0,1 \right]}\) umieszczono losowo punkty \(\displaystyle{ A_1, A_2, A_3}\). Jaka jest szansa, że \(\displaystyle{ A_1 \le A_2 \le A_3}\) ?
Prawdopodobieństwo geometryczne
Prawdopodobieństwo geometryczne
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 23:18 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
dyda_7, zadanie drugie można zrobić na palcach i nie trzeba do tego prawdopodobieństwa geometrycznego. Pomyśl : )