zmienne losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

zmienne losowe

Post autor: 21mat »

Niech zmienne \(\displaystyle{ X,Y}\) przyjmują tylko wartości: \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 1}\). Pokaż, że z warunku \(\displaystyle{ E(XY)=EX EY}\)wynika, że \(\displaystyle{ X,Y}\) niezależne.
G5imm9ow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

zmienne losowe

Post autor: G5imm9ow »

\(\displaystyle{ E(XY) = \sum_{i = 0}^{1}\sum_{j = 0}^{1}X_{i}*Y_{j}*P(X_{i})*P(Y_{j}) = P(X_{1})*P(Y_{1})}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \sum_{i = 0}^{1}X_{i} * P(X_{i}) = P(X_{1})}\)
\(\displaystyle{ E(Y) = \sum_{j = 0}^{1}X_{j} * P(X_{j}) = P(Y_{1})}\)
\(\displaystyle{ E(XY) = E(X)*E(Y)}\)
\(\displaystyle{ P(X_{1})*P(Y_{1}) = P(X_{1})*P(Y_{1})}\)
\(\displaystyle{ L = P}\)
Więc jest zawsze prawdziwe, więc X i Y są niezależne.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

zmienne losowe

Post autor: 21mat »

Dzięki bardzo!
ODPOWIEDZ