P-stwo, że stoją w danej kolejności
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
P-stwo, że stoją w danej kolejności
Na półce stoi 30 książek, wśród nich jest trylogia Sienkiewicza. Znajdź prawdopodobieństwo, że Ogniem i mieczem, Potop i Pan Wołodyjowski stoją w takim właśnie porządku, choć niekoniecznie obok siebie. Bardzo proszę o pomoc, jak ugryźć ten problem.
Wiadomo, że:
\(\displaystyle{ |\Omega|=30!}\)
Wiadomo, że:
\(\displaystyle{ |\Omega|=30!}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2014, o 22:56 przez Suomka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
P-stwo, że stoją w danej kolejności
Chyba trzeba liczyć na piechotę. Ustawiasz najpierw dwie pierwsze i patrzysz ile jest możliwości ustawienia trzecie, czyli od początku:
\(\displaystyle{ 1,2,\dots}\) -Ogniem i mieczem na pierwszym miejscu, Potop na drugim i Pan Wołodyjowski na późniejszym miejscu, w sumie \(\displaystyle{ 28}\) możliwości
\(\displaystyle{ 1,3,\dots \left| 27}\) możliwości
\(\displaystyle{ \dots}\)
\(\displaystyle{ 1,29,30\left| 1}\) możliwość
W sumie takich ułożeń, że Ogniem i mieczem jest na pierwszym miejscu jest \(\displaystyle{ 28+27+\dots +1= {29 \choose 2}}\)
Analogicznie takich możliwości, że Ogniem i mieczem jest na drugim miejscu jest \(\displaystyle{ 27+26+\dots +1= {28 \choose 2}}\)
Wnioskując tak dalej mamy, że wszystkich zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ {29 \choose 2}+{28 \choose 2}+\dots+{2\choose 2}=4060}\)
Możesz sprawdzić, cz się gdzieś w obliczeniach nie pomyliłem.
\(\displaystyle{ 1,2,\dots}\) -Ogniem i mieczem na pierwszym miejscu, Potop na drugim i Pan Wołodyjowski na późniejszym miejscu, w sumie \(\displaystyle{ 28}\) możliwości
\(\displaystyle{ 1,3,\dots \left| 27}\) możliwości
\(\displaystyle{ \dots}\)
\(\displaystyle{ 1,29,30\left| 1}\) możliwość
W sumie takich ułożeń, że Ogniem i mieczem jest na pierwszym miejscu jest \(\displaystyle{ 28+27+\dots +1= {29 \choose 2}}\)
Analogicznie takich możliwości, że Ogniem i mieczem jest na drugim miejscu jest \(\displaystyle{ 27+26+\dots +1= {28 \choose 2}}\)
Wnioskując tak dalej mamy, że wszystkich zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ {29 \choose 2}+{28 \choose 2}+\dots+{2\choose 2}=4060}\)
Możesz sprawdzić, cz się gdzieś w obliczeniach nie pomyliłem.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
P-stwo, że stoją w danej kolejności
lepiej tak: wkładamy trzy tomy trylogii do pudełka. mamy teraz 28 książek - 27 obcych i pudełko, co można uporządkować na \(\displaystyle{ 28!}\) sposobów. teraz jeszcze trzeba uwzględnić możliwość przestawiania książek w pudełku \(\displaystyle{ 3!}\) mamy zatem \(\displaystyle{ 28!\cdot 3!}\) możliwych uporządkowań
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
P-stwo, że stoją w danej kolejności
Chyba nie o to zdarzenie chodziłoklaustrofob pisze:lepiej tak: wkładamy trzy tomy trylogii do pudełka. mamy teraz 28 książek - 27 obcych i pudełko, co można uporządkować na \(\displaystyle{ 28!}\) sposobów. teraz jeszcze trzeba uwzględnić możliwość przestawiania książek w pudełku \(\displaystyle{ 3!}\) mamy zatem \(\displaystyle{ 28!\cdot 3!}\) możliwych uporządkowań
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
P-stwo, że stoją w danej kolejności
a tak, przepraszamlokas pisze:Chyba nie o to zdarzenie chodziłoklaustrofob pisze:lepiej tak: wkładamy trzy tomy trylogii do pudełka. mamy teraz 28 książek - 27 obcych i pudełko, co można uporządkować na \(\displaystyle{ 28!}\) sposobów. teraz jeszcze trzeba uwzględnić możliwość przestawiania książek w pudełku \(\displaystyle{ 3!}\) mamy zatem \(\displaystyle{ 28!\cdot 3!}\) możliwych uporządkowań
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
P-stwo, że stoją w danej kolejności
Każda kolejność jest jednakowo prawdopodobna, a jest ich \(\displaystyle{ 3!=6}\) (zakładając, że każda z trzech książek mieści się w jednym tomie). Zatem właściwą kolejność uzyskamy z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac16}\).
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
P-stwo, że stoją w danej kolejności
norwimaj pisze:Każda kolejność jest jednakowo prawdopodobna, a jest ich \(\displaystyle{ 3!=6}\) (zakładając, że każda z trzech książek mieści się w jednym tomie). Zatem właściwą kolejność uzyskamy z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac16}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
P-stwo, że stoją w danej kolejności
A jeśli ktoś chce mieć \(\displaystyle{ |\Omega|=30!}\), (nie \(\displaystyle{ \Omega=30!}\)) to niech spośród trzydziestu miejsc wybierze trzy, na nich umieści wybrane książki we właściwej kolejności, a następnie rozmieści dowolnie pozostałe książki. Wtedy mamy prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{\binom{30}3\cdot1\cdot27!}{30!}}\).