Z urny zawierającej b – białych i c – czarnych kul wyciągamy po jednej kuli ze
zwrotem, a do momentu wylosowania kuli białej. Zmienna losowa X jest równa
ilości wylosowanych kul czarnych. Obliczyć EX.
dystrybuanta - kule
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żagań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
dystrybuanta - kule
\(\displaystyle{ x _{i} = i}\)
\(\displaystyle{ P(x _ {i}) = p _{i} = \left(\frac{c}{c+b}\right) ^ {i} * \frac{b}{c+b} = \frac{c ^ {i}b}{(c+b) ^ {i+1}}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X = \sum_{i = 1}^{ \infty } p _{i}x _ {i}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X = \sum_{i = 1}^{ \infty } \frac{ic^{i}b}{(c+b)^{i+1}}}\)
\(\displaystyle{ P(x _ {i}) = p _{i} = \left(\frac{c}{c+b}\right) ^ {i} * \frac{b}{c+b} = \frac{c ^ {i}b}{(c+b) ^ {i+1}}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X = \sum_{i = 1}^{ \infty } p _{i}x _ {i}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X = \sum_{i = 1}^{ \infty } \frac{ic^{i}b}{(c+b)^{i+1}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 4 razy
dystrybuanta - kule
a czy tu nie musza byc jakies zalozenia, ze np. kul bialych jest mniej niz czarnych?