Rzucamy dwiema kostkami. Jeli suma oczek jest równa 2 wygrywamy 5 złotych,
jeli 3 wygrywamy 3 złote, a w kadym innym przypadku przegrywamy 0,5 zł.
Zmienna losowa X jest równa wygranej. Wyznaczyć jej rozkład, naszkicować
dystrybuantę, obliczyć EX i VarX.
Moje pytanie : jak wyznaczyć rozkład (w tabelce) jeżeli mamy 3 możliwości (wygramy 5 zł, wygramy 0,5 zł, wygramy 3 zł)?
dystrybuanta - 3 możliwości
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 30 cze 2013, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 30 cze 2013, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 1 raz
dystrybuanta - 3 możliwości
ok, mam policzone:
prawdopodobienstwo wygrania:
- 5 zł - \(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\)
- 3 zł - \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\)
pr. przegrania 0,5 zł - \(\displaystyle{ \frac{11}{12}}\)
Skoro zmienna losowa X dotyczy wygranej to nie biore pod uwage pr-stwa przegranej?
prawdopodobienstwo wygrania:
- 5 zł - \(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\)
- 3 zł - \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\)
pr. przegrania 0,5 zł - \(\displaystyle{ \frac{11}{12}}\)
Skoro zmienna losowa X dotyczy wygranej to nie biore pod uwage pr-stwa przegranej?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy