symetryczne błądzenie losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
az07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 23 mar 2014, o 14:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

symetryczne błądzenie losowe

Post autor: az07 »

Niech \(\displaystyle{ Y_1, Y_2, \ldots , Y_n}\) będą zmiennymi losowymi o wartościach w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ -1,1\right\}}\) takimi, że \(\displaystyle{ P(Y_i=-1)=P(Y_i=1)=1/2}\). Niech \(\displaystyle{ S(n)=Y_1+Y_2+ \ldots +Y_n}\) oraz niech \(\displaystyle{ S(0)=0}\) z prawdopodobieństwem równym \(\displaystyle{ 1}\). Wtedy \(\displaystyle{ {\left\{ S(n): n>=0\right\} }}\) jest symetrycznym błądzeniem losowym. Punkt \(\displaystyle{ (n,S(n))}\) jest naszym położeniem w \(\displaystyle{ n}\)-tym kroku.
Ile wynosi \(\displaystyle{ P(S(12)=8))}\)?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2014, o 20:50 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

symetryczne błądzenie losowe

Post autor: kerajs »

Czyli w 12 krokach było 10 jedynek i dwie -1
\(\displaystyle{ P= {12 \choose 10} \frac{1}{2} ^{10} \frac{1}{2} ^{2} = \frac{33}{2048}}\)
ODPOWIEDZ