prawdopodobieństwo warunkowe
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Cześć !
Z badań genealogicznych wynika, że kobieta jest nośnikiem hemofilii z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\). Jeżeli kobieta jest nośnikiem hemofilii, to każdy jej syn dziedziczy te chorobę z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,5}\). Kobieta, która nie jest nośnikiem hemofilii rodzi zdrowych synów. Obliczyć prawdopodobieństwo, że drugi syn będzie zdrowy, jeśli pierwszy syn jest zdrowy.
Oznaczam:
\(\displaystyle{ H_1}\)- kobieta jest nośnikiem hemofilii
\(\displaystyle{ H_2}\)- kobieta nie jest nośnikiem hemofilii
\(\displaystyle{ S_1}\)- pierwszy syn jest zdrowy
\(\displaystyle{ S_2}\)- drugi syn jest zdrowy
Tutaj wydaje mi się, że zdarzenia są niezależne. To znaczy, to że pierwszy syn jest chory nie ma wpływu na to czy drugi jest chory. Stąd wydaje mi się, że:
\(\displaystyle{ P(S_2|S_1)=P(S_2)}\)
a co za tym idzie:
\(\displaystyle{ P(S_2)= P(S_2 | H_1) \cdot P(H_1) + P(S_2|H_2) \cdot P(H_2)= \frac{1}{2}p + 0 \cdot \left( 1-p\right) = \frac{1}{2}p}\)
Czy to jest prawidłowo rozwiązane zadanie?
Z góry dziękuję.
Z badań genealogicznych wynika, że kobieta jest nośnikiem hemofilii z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\). Jeżeli kobieta jest nośnikiem hemofilii, to każdy jej syn dziedziczy te chorobę z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,5}\). Kobieta, która nie jest nośnikiem hemofilii rodzi zdrowych synów. Obliczyć prawdopodobieństwo, że drugi syn będzie zdrowy, jeśli pierwszy syn jest zdrowy.
Oznaczam:
\(\displaystyle{ H_1}\)- kobieta jest nośnikiem hemofilii
\(\displaystyle{ H_2}\)- kobieta nie jest nośnikiem hemofilii
\(\displaystyle{ S_1}\)- pierwszy syn jest zdrowy
\(\displaystyle{ S_2}\)- drugi syn jest zdrowy
Tutaj wydaje mi się, że zdarzenia są niezależne. To znaczy, to że pierwszy syn jest chory nie ma wpływu na to czy drugi jest chory. Stąd wydaje mi się, że:
\(\displaystyle{ P(S_2|S_1)=P(S_2)}\)
a co za tym idzie:
\(\displaystyle{ P(S_2)= P(S_2 | H_1) \cdot P(H_1) + P(S_2|H_2) \cdot P(H_2)= \frac{1}{2}p + 0 \cdot \left( 1-p\right) = \frac{1}{2}p}\)
Czy to jest prawidłowo rozwiązane zadanie?
Z góry dziękuję.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
miodzio1988, tak, znam tamten temat. Ale zastanawiam się teraz dlaczego u mnie w tym rozwiązaniu jest błąd.
prawdopodobieństwo warunkowe
mobr93 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}p}\) to dlatego bo prawdopodobienstwo że syn jest zdrowy jest równe prawdopodobienstwowi ze dziedziczy chorobe. I dla obu synów prawdopodobienstwa sa niezalezne wiec
\(\displaystyle{ P(A \cap B|H_{1})P(H_{1})=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}p}\)
W przypadku kobiety która nie jest nosnikiem hemofili mamy:
\(\displaystyle{ P(A \cap B|H_{2})P(H_{2})=1(1-p)}\) bo zawsze rodzi zdrowych synów
Przecież wszystko masz napisane. Porównaj różnicę i zobaczysz wtedy swoje ewentualne bledy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
miodzio1988, tyle, że ja w moim zadaniu liczę \(\displaystyle{ P(S_2|S_1)}\). A w tamtym temacie autor liczy \(\displaystyle{ P(S_1 \cap S_2)}\). I chyba już tutaj coś robię źle. Ale nie wiem dlaczego.
prawdopodobieństwo warunkowe
A jak zamienimy to na pstwo warunkowe u autora to bedziemy mieli dobrze reszte?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
miodzio1988, ale że co chcesz zamieniać?-- 6 maja 2014, o 15:05 --PS: Zrobiłem literówkę w pierwszym poście. Powinno być:
\(\displaystyle{ P(S_2)= P(S_2 | H_1) \cdot P(H_1) + P(S_2|H_2) \cdot P(H_2)= \frac{1}{2}p + 1 \cdot \left( 1-p\right) = \frac{1}{2}p}\)
Więc pytam - co jest tutaj źle?
\(\displaystyle{ P(S_2)= P(S_2 | H_1) \cdot P(H_1) + P(S_2|H_2) \cdot P(H_2)= \frac{1}{2}p + 1 \cdot \left( 1-p\right) = \frac{1}{2}p}\)
Więc pytam - co jest tutaj źle?
prawdopodobieństwo warunkowe
Np ostatnia równość jest do bani...moglbys to sprawdzac zanim wyslesz?leszczu450 pisze:miodzio1988, ale że co chcesz zamieniać?
-- 6 maja 2014, o 15:05 --
PS: Zrobiłem literówkę w pierwszym poście. Powinno być:
\(\displaystyle{ P(S_2)= P(S_2 | H_1) \cdot P(H_1) + P(S_2|H_2) \cdot P(H_2)= \frac{1}{2}p + 1 \cdot \left( 1-p\right) = \frac{1}{2}p}\)
Więc pytam - co jest tutaj źle?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Głupia jedynka : )
Powinno być oczywiście:
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{2} p}\)
Powinno być oczywiście:
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{2} p}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
miodzio1988, no ale przecież wzór na prawdopodobieństwo całkowite z którego tutaj korzystam jest kompletny i nic w nim nie brakuje. O co więc chodzi?
prawdopodobieństwo warunkowe
Myśl
Składnik po składniku analizuj i zobacz czym się różni Twoje rozwiązanie. Końcówka jest taka sama, ale początek...
Składnik po składniku analizuj i zobacz czym się różni Twoje rozwiązanie. Końcówka jest taka sama, ale początek...
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Błąd zatem musi być tutaj \(\displaystyle{ P(S_2 | H_1) \cdot P(H_1)}\)
Czyli słownie: prawdopodobieństwo, że drugi syn jest chory pod warunkiem, że mama jest chora. I to przemnożone przez prawdopodobieństwo tego, że mama choruje.
\(\displaystyle{ P(H_1)}\) jasne, że to będzie \(\displaystyle{ p}\). Ale dlaczego \(\displaystyle{ P(S_2|H_1)= \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\)...
Czyli słownie: prawdopodobieństwo, że drugi syn jest chory pod warunkiem, że mama jest chora. I to przemnożone przez prawdopodobieństwo tego, że mama choruje.
\(\displaystyle{ P(H_1)}\) jasne, że to będzie \(\displaystyle{ p}\). Ale dlaczego \(\displaystyle{ P(S_2|H_1)= \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\)...
prawdopodobieństwo warunkowe
Tak mi się zdaje, że tutaj może być to napisane. masz ogólnie iloczyn, a wypisujesz jeden składnik, więc coś nie halo jestmiodzio1988 pisze:mobr93 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}p}\) to dlatego bo prawdopodobienstwo że syn jest zdrowy jest równe prawdopodobienstwowi ze dziedziczy chorobe. I dla obu synów prawdopodobienstwa sa niezalezne wiec
\(\displaystyle{ P(A \cap B|H_{1})P(H_{1})=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}p}\)
W przypadku kobiety która nie jest nosnikiem hemofili mamy:
\(\displaystyle{ P(A \cap B|H_{2})P(H_{2})=1(1-p)}\) bo zawsze rodzi zdrowych synów
Przecież wszystko masz napisane. Porównaj różnicę i zobaczysz wtedy swoje ewentualne bledy
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Po prostu moje rozumowanie się nieco rozwala bo wzór o którym mówimy sprowadziłem do postaci w której nie ma ani słowa o chorobie/zdrowiu pierwszego syna.