Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Post autor: lukasz1143 »

a)\(\displaystyle{ F(x)= \frac{1}{2}+ \frac{1}{ \pi } arctg\left( 2x\right)}\) dla \(\displaystyle{ P\left( X>0.5\right)}\)

b) \(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} A x^{2} \rightarrow x \le 1 \\ x+ B \rightarrow -1 < x \le -0.5 \\ 1 \rightarrow x>-0.5 \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ A=0 , B \in \left\langle 1, \frac{3}{2} \right\rangle}\)

Obliczyć \(\displaystyle{ (-0,75<x<0)}\)
miodzio1988

Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Post autor: miodzio1988 »

No i spoko, od razu klania sie definicja dystrybuanty. Jak ta definicja wygląda?
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Post autor: lukasz1143 »

Nie no wiem że to jest że są własności które mówią że \(\displaystyle{ P(X<a) = F(a)}\) itp ale nie mogę znaleźć takiej dla \(\displaystyle{ P(X>a)}\), a w przykładzie b nie wiem co wstawić za B jeśli zawiera się w danym przedziale
miodzio1988

Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ P(X>a)=1-P(X < a)}\)

(już tam równość pomijam)
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Post autor: lukasz1143 »

Ok wielkie dzięki , a co wziąść za B jeśli jest ono w takim przedziale?
miodzio1988

Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Post autor: miodzio1988 »

Na takim ogolnym \(\displaystyle{ B}\) musisz pracowac
lukasz1143
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 21 razy

Obliczyc prawdopodobieństwo P(X) dla dystrybuanty

Post autor: lukasz1143 »

Ok teraz już wszystko jasne, wielkie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ